söndag 18 januari 2015

Bullar med pepparkaksfyllning

Som den hurtiga morsa jag tänkte vara så köpte jag en paket pepparkaksdeg när det började nalkas jul nån gång där i slutet på november. Så hurtig var jag visst inte att det blev några hembakta pepparkakor (inte ens av köpt deg...) så degen låg längst in i kylen och bäst före-datum närmade sig snabbare än en höststorm och såhär i mitten på januari är väl ingen sugen på att ställa sig och baka pepparkakor? Hittade några tips i en bakgrupp på Facebook vad man kunde hitta på med bortglömd pepparkaksdeg, så det här bakade jag idag:

Ca 40 bullar

125 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special eller Manitoba Cream

Fyllning:
Rumstempererat smör eller margarin
Ca 500 g pepparkaksdeg 

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker eller hackad mandel

Smält margarinet och häll i mjölken. Låt blandningen bli 37 grader. Smula jästen i en  bunke och slå på mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig. Blanda i sockret. Blanda därefter i mjölet blandat med saltet. Ta lite i taget så att degen inte blir för torr, den ska nätt och jämt släppa degbunken. Tänk på att knåda degen lite extra om du använt mjöl med hög proteinhalt som tex Manitoba Cream. 
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter. 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut en stor rektangel  och bred det rumsvarma margarinet på den. Ta sedan och hyvla pepparkaksdegen med en osthyvel och lägg skivorna på degen så att det täcker hela. Rulla ihop rektangeln från långsidan och skär sedan rullen i ca 40 bitar. Lägg bitarna i bullformar på en plåt och låt dem jäsa övertäckta i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.



Inga kommentarer: