söndag 4 juli 2010

Somriga rabarberbröd

Det här brödet hittade jag i Allt om mat:s bok "Baka bröd" och med färska rabarber rakt utanför ytterdörren så var jag ju tvungen att prova! Hade i lite mindre rabarber än vad som stod i receptet och så hade jag ingen färsk rosmarin så det fick bli torkad. Det är lite annorlunda med "sura bitar" i brödet, det är man inte van vid. Det luktade ljuvligt gott när det var i ugnen :)

2 bröd

3 rabarberstjälkar, ca 250 g
1 kruka färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl fint rågmjöl (100 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
7-8 dl vetemjöl special (420-480 g)

1. Ansa rabarbern och skär den i små bitar. Repa bladen från rosmarinen och hacka dem.
2. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i vattnet och rör så att det löser sig. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in rågmjöl, vetemjöl och vetemjöl special lite i taget. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, ca 5 minuter. Tillsätt rabarber och rosmarin. Låt degen jäsa under bakduk 45 min - 1 timma.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma degbitarna till två runda bröd och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Mjöla bröden lätt och låt dem jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 5 minuter. Sänk ungsvärmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: