söndag 4 juli 2010

Åländska grahamskakor



4 kakor

25 g jäst
1 liter mjölk
2 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
½ dl olja eller 50 g smält smör eller margarin

1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt salt, olja och resten av mjölken.
2. Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
3. Låt degen jästa under bakduk till dubbel storlek, 45 minuter - 1 timma.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra lika delar. Forma varje del till en rund kaka, platta till lätt med handen och lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa 30 minuter.
5. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 12-15 minuter.
Gör man ett hål mitt i kakan, blir gräddningstiden något kortare.

Inga kommentarer: