söndag 7 mars 2010

Solrosbullar

Nu har det varit dåligt med uppdateringar på ett tag här på brödbloggen, men här kommer ett recept på matiga solrosbullar.

10-12 stora bullar

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 dl solrosfrön
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling

1. Rosta hälften av solrosfröna i en torr stekpanna.

2. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja, salt, de rostade solrosfröna, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen väl.

3. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.

4. Ta upp degen på bakbordet, dela den i 10-12 bitar. Forma stora, platta bullar ungefär centimetertjocka. Lägg dem på en plåt och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över resten av solrosfröna.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

7. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: