måndag 26 april 2010

Grahamsgifflar

I söndags morse hade vi två jättepigga små killar här klockan kvart över sex. Lika bra att baka lite bröd... Så det blev de här grahamsgifflarna och rågsiktsbullarna, se recept nedan.

24 gifflar
5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
ca 11 dl vetemjöl

1. Värm vattnet till 37 grader, lös jästen i det ljumna vattnet och tillsätt salt och olja. Blanda ner grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig men inte alltför stadig deg.

2. Låt degen jäsa övertäck ca 45 minuter.

3. Ta upp degen på bakbordet, knåda den lätt och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje bit till en stor rundel. Sporra ut 12 delar av varje rundel. Börja "klockan 12" och sporra rakt ner till "klockan 6". Fortsätt att sporra ut trekanter som siffrorna på en klocka.


4. Dra ut varje del så att den smalnar ordentligt, rulla sedan ihop från den breda sidan till en giffel.

5. Lägg gifflarna på bakplåtspapper eller smord plåt.

6. Låt jäsa 30-35 minuter.

7. Grädda dem mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: