måndag 26 april 2010

Rågsiktsbullar med russin


30-40 bullar eller 8 kakor

5 dl vatten, 37 grader
75 g jäst
1½ tsk salt
1 dl ljus sirap, ljus, mörk eller brödsirap
2 msk olja
2 dl vetemjöl
13-15 dl rågsikt
1 dl russin

1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt sirap, salt, olja, vetemjöl och det mesta av rågsikten. Knåda degen i matberedare eller på bakbord. Tillsätt russinen mot slutet av knådningen.

2. Låt degen jäsa ca 45 minuter.

3. Knåda degen med några få tag på bakbordet, bara så att de största gasblåsorna pressas ur.
Dela degen i 30-40 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

4. Låt jäsa ca 30 minuter.

5. Grädda mitt i ugnen i 220 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bullarna kan även bli kakor. Gör då så här:
Gör degen, jäs den (steg 1-3) men dela degen i 8 bitar. Forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor och nagga dem. Låt jäsa på plåt ca 30 minuter och grädda i 220 grader ca 12 minuter.

Inga kommentarer: