måndag 20 juni 2011

Danijelas ost- och broccolipaj

Från början var tanken att det bara skulle läggas upp brödrecept här men jag har några goda pajrecept som jag gärna delar med mig av, och paj ja det bakar man väl med!

Detta recept kommer från början ifrån en veckoblaska som jag kikade i hos en av mina bästa vänners, Danijelas, mamma för sisådär 15 år sedan.

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga den i botten och ställ pajdegen kallt i 30 minuter.

Fyllning:
250 g broccolibuketter
250 g cocktailtomater
150 g brieost

Äggstanning:
3 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ krossad vitlöksklyfta (kan uteslutas)
salt och peppar
1/4 tsk timjan
100 g riven lagrad ost

1. Börja med att förgrädda skalet i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.

2. Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Halvera tomaterna och skär brieosten i tärningar.
Fyll pajskalet med broccolin, tomaterna och osttärningarna.

3. Vispa samman ägg, grädde och den krossade vitlöken. Smaka av med salt, peppar och timjan. Häll äggblandningen över fyllningen i pajskalet och strö över osten.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter, tills äggstanningen har stelnat.
Servera ljummen med en sallad.


Portionspajer, ca 16 st

Gör 1½ sats av pajdegen, dela den sedan i 16 delar och kavla ut till små rundlar. Klä muffinsformar av aluminum med degen, nagga dem i botten och förgrädda i 200 grader, ca 10 minuter. Fördela fyllningen i pajskalen och häll över äggstanningen. Lägg på osten.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader ca 20-25 minuter.

Inga kommentarer: