lördag 24 mars 2012

Rågiga bullar


Lättbakade bullar med rågkross och rågflingor. 16 stycken blir det av en deg.

Ingredienser:
1 dl rågkross
3 dl rågflingor
1½ tsk salt
25 g smör eller margarin
5 dl kokande vatten
50 g jäst
ca 8 dl (450 g) vetemjöl special

Häll rågkross och rågflingor i en skål. Tillsätt salt och margarin. Häll på kokande vatten och rör om. Låt gröten svalna till 37 grader.
Smula ner jästen och rör om tills den har löst sig.
Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 10-15 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Orginalreceptet kommer från baksidan på påsen med Kungsörnens Vetemjöl Special.

Inga kommentarer: