lördag 17 mars 2012

Supergoda solrosbröd

Detta bröd tar lång tid att baka, man får börja redan på kvällen och så blir man färdig nån gång nästa eftermiddag. Ja, det är ju inte så många timmars jobb med brödet, men det är mycket väntan och jästid. Men det är det värt. Jag lovar.


Dag 1
Poolish
5 g jäst
250 g vatten (2½ dl)
250 g fint rågmjöl

Dag 2
Bortgörning
15 g jäst
250 g vatten (2½ dl)
25 g honung
150 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl special
50 g olja
10 g saltflingor

200 g rostade solrosfrön

Dag 1
Blanda samman jäst, vatten och mjöl till en slät smet. Täck över med plast och låt jäsa i rumstemperatur i minst 8-15 timmar eller över natten.

Dag 2
Sätt ugnen på 200 grader och rosta solrosfröna gyllenbruna på en plåt i cirka 10 minuter.

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt poolish från dag 1, honung och mjölsorterna och knåda degen på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt oljan och knåda ytterligare 10 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 5 min.

Tillsätt solrosfröna och lägg degen att jäsa övertäckt i 90 minuter. Efter halva tiden, stöt samman degen med händerna.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma till fyra runda bullar. Täck över och låt vila i 10 minuter.

Gör "kryss" i bröden med en kavlingspinne, eller tex skaftet på en slev. Pensla bröden med vatten och strö på solrosfrön. Låt därefter jäsa under bakduk i cirka 60-75 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Har du en baksten, lägg in den. Det går också bra att ställa in en plåt i ugnen och dra över bröden till den varma plåten när det är dags.

Sätt in två bröd i ugnen och spraya med en blomspruta så att bröden kommer få en krispigare yta. De två andra bröden kan stå i kylskåpet under tiden så att de inte jäser för mycket.

När bröden har varit inne i ugnen i fem minuter, sänk temperaturen till 200 grader.
Efter 10 minuter öppnar man ugnsluckan och luftar ur den snabbt. Upprepa ett par gånger under bakningen.

Baka bröden i totalt 40 minuter.

Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. Spruta vatten på dem så får de en fin yta.


Orginalreceptet kommer från Jan Hedhs bok "Bröd"

Inga kommentarer: