onsdag 26 december 2012

Fröknäcke och hemgjord färskost



Ett hembakt knäckebröd är inte så svårt att göra! Jag fick ett recept av Mia, som i sin tur fått receptet av Martin som säkert fått det av någon också. Det finns i olika varianter på nätet också och här är min variant av det.

1 stor kaka, som sedan bryts i bitar

2 dl vetemjöl eller majsmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön, skalade
½ dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär
½ dl rapsolja eller annan olja utan smak
2 dl hett vatten


Blanda de torra ingredienserna och tranbären i en bunke. Häll på oljan och det heta vattnet och rör ihop till en kladdig deg. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla eller tryck ut degen lika stor som plåten. Ta bort det översta pappret. Grädda knäckekakan mitt i ugnen, 150 grader, i cirka en timma.
Bryt i bitar.


Hemgjord färskost är smaskigt att breda på knäcket!

1 liter mild naturell yoghurt
1 burk creme fraiche

Värm yoghurten försiktigt till 50 grader. Tag kastrullen från spisen och rör ner creme fraichen. Häll upp på ett kaffefilter och låt rinna igenom, gärna över natten, i kylskåp.
Färskosten är jättegod naturell men man kan smaksätt med till exempel finklippt gräslök eller krossad rosépeppar eller vitlök och persilja. Bara fantasin som sätter gränserna här!

Vasslen som blir kvar efter att osten har runnit igenom kan man använda i brödbakning, t ex i havretekakor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ang.färskosten: när den ska "rinna" av kan den stå ute över natten elle ska den stå i kylen? Å hur länge står den sig sen??
Nått annat än tranbär man kan använda som passar?

Julie sa...

Den ska stå i kylskåp när den rinner av, och färskosten står sig sedan cirka en vecka i kylen.

Julie sa...

Knäckebrödet kan smaksättas med anis eller fänkål, rosmarin...