fredag 1 februari 2013

Långjäst havrebröd


Det här brödet ska jäsa länge, men det tar inte så mycket tid att blanda ihop, så det tidskrävande med det här receptet är tiden man får vänta!

2 limpor

50 g jäst
1 liter kallt vatten
1 msk fint salt
1½ dl havrekli
2 dl havregryn
10 dl manitoba cream
10-13 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig och häll på resten av vattnet. Tillsätt sedan havrekli, havregryn och salt. Arbeta i det mesta av de två mjölsorterna. Använder du degmaskin så låt den gå 5-10 minuter. Gör du degen för hand, knåda ordentligt i 10 minuter. Degen ska släppa bunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen och låt den jästa minst två timmar, gärna längre.
Arbeta ihop degen när den jäst klart och ta sedan upp den på bakbordet. Dela den i två delar och forma varje del till en oval limpa.
Mjöla limporna lätt på ovansidan och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt med bakduk i en timma.
När de jäst klart, gör två snitt tvärs över med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i 275 grader i 10 minuter, sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader och grädda dem i ytterligare 20 minuter.
Knacka lätt på undersidan av bröden, låter det ihåligt så är de klara.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk, så behåller de sin knapriga brödskorpa.

Inga kommentarer: