fredag 15 mars 2013

Surdegsfrallan över natten


De här bröden jäser i kylen över natten. Nästan allt jobb görs på kvällen och sen på morgonen är det bara att svischa in plåten i ugnen och vips! har man nybakade surdegsfrallor till frukost. Eller så låter man dem jäsa i kylen över dagen och så har man nygräddade frallor till kvällsmackan :)
Bullarna blev ganska stora.

12 bullar

100 g surdeg, jag använde rågsurdeg
500g vatten
6 g jäst
700g vetemjöl special
1 tsk salt
20 g hela linfrön
40 g solroskärnor
linfrön och solroskärnor till att strö på ovansidan

På kvällen:
Rör ihop alla ingredienser utom saltet i en bunke. Låt degen vila 30 minuter, tillsätt sedan salt och blanda i ytterligare några minuter. Täck degen med plast och låt den jäsa 1½ timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex delar. Forma varje bit till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet.

På morgonen dagen efter:
Ta fram bullarna ur kylskåpet och sätt ugnen på 275 grader. Ställ in en långpanna på nedersta falsen i  ugnen. När ugnen blivit varm, spraya bullarna med lite vatten och strö på lite solroskärnor och linfrön. Ställ in bröden mitt i ugnen och lägg några isbitar på långpannan. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden gräddas i 15-20 minuter, tills de fått fin färg och låter ihåligt när du knackar dem i botten.
Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: