måndag 11 mars 2013

Honungsbröd med surdeg


När jag ändå är inne på surdegsbakande så kommer här ett recept på ett bröd med honung. Brödet blir luftigt och jättegott!

2  runda bröd

1½ msk honung
1 tsk salt
3 msk rågsurdeg
15 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl special + till utbakning

Lägg honung, surdeg och smulad jäst i en bunke. Häll på det ljumna vattnet och blanda runt tills jästen löst sig. Blanda i de olika mjölsorterna och saltet och arbeta degen mycket väl, 5-7 minuter i köksassisten, något längre om du knådar degen för hand. Låt degen jäsa 1½ timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två delar och låt dem vila övertäckta i 10 minuter.

Forma degbitarna till runda limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt eller lägg dem i väl mjölade jäskorgar. Låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 1½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en långpanna på nedersta falsen i ugnen. Släng några isbitar på den precis före du ställer in plåten med bröden. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda bröden i cirka 30 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: