tisdag 13 april 2021

Korv/Hamburgerbröd utan gluten/spannmål


Den här degen kan bakas ut både som korvbröd, hamburgerbröd eller till vanliga frallor. 

8-15 st beroende på om du gör hamburgerbröd eller korvbröd och hur stora du gör dem.

Ingredienser:

50 g smör eller margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl kesella (creme fraiche lätt funkar också)

1,5 msk FiberHusk

1 msk ljus sirap

1 krm salt

ca 500 g glutenfri mjölmix (jag använder Semper Fin Mix)

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Vispa ner fiberhusken och låt stå och svälla i ca 10 minuter. 

Blanda ner sirap, kesella och salt i smeten. Blanda sedan i mjölmixen och kör i maskin ca 5 minuter. Degen ska vara kladdig och ganska tjock, men ska inte kunna kavlas ut. 

Täck bunken och låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Kör degen lite lätt i maskinen igen, tillsätt lite mjöl om degen är väldigt lös. Dela den i lagom stora bitar för antingen korvbröd eller hamburgerbröd. Blöt händerna och forma degen till korvbröd eller hamburgerbröd. Strö på sesamfrön på hamburgerbröden. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa 15-20 minuter. 

Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 12-15 minuter. Låt svalna innan du skär i dem. 

Inga kommentarer: