onsdag 14 oktober 2009

Linfrön i långpanna


24 rutor

1 paket jäst (50 g)
5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1 msk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt (275 g)
ca 7 dl vetemjöl special (420 g)


1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Lös jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken, sirap, salt, linfrön, rågsikt och nästan allt av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa ca 40 minuter.

2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 30 x 40 cm. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Skåra med en vass kniv degen så det blir 24 rutor. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

marina sa...

nu ska jag testa göra detta brödet :)