24 bitar
1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
50 g margarin eller smör alt ½ dl olja eller flytande margarin
2 dl rågflingor
1½ tsk salt
2 msk sirap
2 tsk brödkryddor (anis och fänkål)
10 dl rågsikt (550 g)
1. Smula ner jästen i en degskål. Värm vattnet till 37 grader och lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt margarin, rågflingor, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig det som släpper från bunkens kanter. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Ta upp degen och knåda den lätt. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna 30 x 40 cm täckt med bakplåtspapper. Nagga kakan med en gaffel och skåra den sedan i 24 rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa i 30 minuter.
3. Duscha bröddegen med vatten och strö över rågflingor. Grädda sedan mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk.
onsdag 14 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar