lördag 19 mars 2011

Glutenfria fiberfrallor

De här fiberfrallorna bakade jag till Williams dopkalas för sisådär en fyra år sedan eftersom en släkting är glutenintolerant. De blev mycket uppskattade men så la jag undan receptet och glömde bort det. För ett tag sen kom jag tänka på det när det bakades glutenfritt på jobbet och så kom receptet fram när jag städade i min stora recepthög i veckan.
Så, här kommer ett recept på ett glutenfritt bröd!

9-10 st

½ pkt jäst (25 g)
3 dl mjölk
2 msk olivolja
1 msk Fiberhusk
½ dl Fibrex
1 tsk malda brödkryddor
½ tsk salt
knappt 4 dl (ca 240 g) fin glutenfri mjölblandning med mjölk (Semper) eller Finax glutenfri mjölmix
Solrosfrön, glutenfritt mjöl till garnering

Gör så här:

1. Smula jästen i en skål. Häll på kall mjölk och olja. Blanda ner Fiberhusk, Fibrex, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå 5-10 minuter.
2. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta alltsammans kraftigt med vass kniv i en matberedare. Arbeta in resten av mjölet i småportioner till en tjock sockerkaksliknande smet. Den ska inte vara som en vanlig deg!
3. Flytta över smeten till en rejäl spritspåse som du ställer i en hög kanna. Stäng den stora öppningen ordentligt och klipp av spritsspetsen. Spritsa ut smeten till jämnstora runda eller avlånga bullar direkt på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Strö på solrosfrön och pudra över lite glutenfri mjölblandning. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa 1-1½ timme.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna har fått fin färg.

Inga kommentarer: