lördag 16 juni 2012

Skållade havrerutor

Jag har säkert sagt det förut men jag säger det igen, att baka bröd i långpanna är hur smidigt som helst! Så här kommer ett recept till på just ett långpannebröd :)

Skållning:
6 dl vatten
4 dl havregryn
50 g margarin

Efter skållning:
50 g jäst
1 dl vatten
1½ tsk salt
2 msk sirap
1 msk anis och/eller fänkål, stött (eller färdigmald brödkrydda)
14-15 dl rågsikt


Skållningen:
Koka upp vattnet. Mät upp havregryn och margarin i en stor bunke. Häll på det kokheta vattnet och rör om. Låt stå tills det svalnat till 37 grader.

Efter skållningen:
Smula sönder jästen och rör ut den i vattnet som ska vara 37 grader. Häll det över havreskållningen. Tillsätt salt, sirap, stötta kryddor och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt cirka 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tryck sedan ut den i en långpanna (30x40 cm), smord eller med bakplåtspapper i botten. Skär degen i 24 bitar och nagga den. Låt jäsa ytterligare cirka 40 minuter.
Spraya med vatten och strö över havregryn, tryck ner den lätt i degen så att de fastnar.
Grädda brödet i 225 grader, mitt i ugnen i 20-25 minuter . Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: