onsdag 6 februari 2013

Avlånga bullar med havre och råg


Det här brödreceptet kommer från Jan Hedhs bok "Bröd och kaffebröd - Baka på riktigt med Jan Hedh". Har spanat på receptet ett bra tag men så hade jag ingen surdeg och när jag väl hade en för ett tag sedan så blev det inte av att jag gjorde just det här brödet. Men nu så! Det tar lååång tid att baka (mest väntetid på jäsning) men det var verkligen värt det! Worth waiting for... som man brukar säga om en viss dryck :)
Har gjort några små ändringar i receptet, och det krävs nästan en hushållsassistent om man inte vill köra veckans armträning...

Cirka 20 st

Fördeg:
350 g grovt rågmjöl
150 g havregryn
25 g honung
25 g jäst
275 g mjölk
250 g vatten

Väg upp mjöl, havregryn och honung i en degbunke. Lös upp jästen i mjölken och vattnet med en visp och häll det över mjölet. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 minuter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.

Bortgöring
925 g fördeg
250 g vetemjöl med hög proteinhalt, tex Vetemjöl Special eller Manitoba Cream
100 g rågsurdeg (se recept i högerspalten)
150 g smör, rumstempererat
15 g havssalt
havregryn

1. Lägg fördegen i degbunken, tillsätt vetemjöl och rågsurdeg och knåda degen 5 minuter. Tillsätt smöret i klickar, öka farten på maskinen och tillsätt saltet. Knåda degen försiktigt 5-7 minuter.
2. Låt degen jäsa 30 minuter.
3. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt samman den. Vik den som ett kuvert, lägg tillbaka den i degbunken och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
4. Dela degen i cirka 20 bitar (ca 80 g/st) och forma bullar. Låt bullarna vila fem minuter så att spänningarna släpper i dem.
5. Rulla bullarna till avlånga bröd, ca 12 cm långa. Spraya eller pensla dem med vatten och vänd dem i havregryn. Ställ bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12-15 minuter, spraya vatten i ugnen när du ställer in plåten.
Låt bullarna svalna på galler.

Inga kommentarer: