söndag 1 november 2009

Höga havrerutor


Jättegoda, fluffiga havrerutor!
24 bitar

3 dl havregryn
2 dl havrekli
6+3 dl vatten
50 g jäst
3 msk rapsolja
2 msk sirap
1 msk malda brödkryddor
ca 13-15 dl vetemjöl special

1. Häll havregryn och havrekli i en degbunke. Koka upp 6 dl vatten och häll det över havren. Rör om och låt blandningen svälla i ett par minuter. Blanda i 3 dl kallt vatten och låt blandningen svalna till 37 grader.

2. Tillsätt smulad jäst, rapsolja, sirap, salt och kryddor.

3. Rör tills jästen har löst sig och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.

4. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

5. Knåda degen på bakbordet och platta ut den med kavel till en stor kaka, lägg den därefter i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

6. Skåra 24 rutor med en liten vass kniv. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla/duscha brödet med lite vatten och strö över lite havrekli, solrosfrön eller annan garnering.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.


Receptet kommer från Hjärt- Lungfondens receptbok "Alla hjärtans recept"

Inga kommentarer: