onsdag 29 augusti 2012

Himla goda brödkakor



Det här brödet blev högt och luftigt, så här höga brödkakor har jag nog aldrig lyckats få förut! Dessutom jättegoda och lätta att baka! Lite kasst mobilfoto bara..

4 brödkakor

50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör eller margarin
1 tsk bakpulver
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
1 äggula
2 dl fullkornsdinkel
1 dl havregryn
1 dl rågmjöl
ca 10 dl manitoba cream mjöl (eller Vetemjöl Special)
1 tsk salt

Smula jästen.
Smält margarinet, slå på mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Blanda ner socker, bakpulver, äggula, dinkel, havregryn och rågmjöl.
Häll till sist i manitoba creammjölet och saltet, lite åt gången. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter, i köksmaskin ca 10 minuter.
Låt degen jäsa ca 45 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, knåda den lätt och dela den i 4 lika stora delar.
Forma varje del till en brödkaka, lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Om man vill kan man ta ut ett litet hål i mitten så att det blir en klassisk brödkaka.
Låt jäsa ytterligare ca 45 minuter.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: