söndag 12 augusti 2012

Moussetårta



I augusti har vi födelsedagar efter födelsedagar hemma hos oss :) Till första kalaset bjuds den här tårtan. Jag har även gjort en mjölkfri variant av den, recept kommer senare.


Botten:
100 g smör eller margarin
200 g digestivekex

Fyllning:
225 g frysta hallon
8 gelatinblad
2½ dl mellangrädde
400 g cream cheese naturell
2 dl socker
rivet skal och 2 msk saft av en apelsin
1 dl vispgrädde
florsocker
bär till garnering

Ta fram hallonen och tina dem.

Smält smöret. Krossa digestivekexen fint, gärna i matberedare. Blanda ner smöret. Tryck ut kexblandningen i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca fem minuter. Hetta upp 1½ dl av mellangrädden till strax under kokpunkten. Ta åt sidan och låt svalna något. Låt gelatinet rinna av och blanda ner i grädden, rör försiktigt så att gelatinet smälter, låt sedan svalna något.

Rör ihop cream cheese, socker, skal och saft från apelsinen. Blanda ner den avsvalnade gelatingrädden och hallonen. Det gör inget om hallonen går sönder.

Vispa resten av mellangrädden tillsammans med vispgrädden och blanda ner den i cream cheeseblandningen. Häll det hela över kexbottnen och låt stå kallt, gärna över natten.

Lossa tårtan med en kniv runt kanten och ta bort den. Garnera tårtan med bär och frukt. Pudra över florsocker.

Inga kommentarer: