torsdag 23 augusti 2012

Mjölkfri moussetårta


När man ska bjuda på tårta och det finns en mjölkallergiker med i sällskapet är det ofta trassel med att hitta något mjölkfritt, det blir ofta sojaglass istället. Jag tycker det är roligt om även den som är allergisk kan få något som ser ut som en tårta så jag experimenterade i köket och gjorde en variant av Moussetårtan som finns här.

Denna tårta blir hälften så stor som en "vanlig" tårta, vill man göra den i normalstorlek (form med ca 24 cm i diameter) går det bra att dubbla receptet.


Botten:
100 g digestivekex
50 g mjölkfritt margarin

Mousse:
4 gelatinblad
1 dl socker
0,75 dl vatten
2 dl Carlshams "Luftig visp"
100 g frysta hallon

Börja med att ta fram hallonen och tina dem.

Smält margarinet och krossa kexen fint. Blanda kex och margarin till en smulig deg, tryck ut den i botten på en form med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter. Har man ingen bakform i den storleken går det bra att ta en annan form och klä den med plastfolie.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter.

Koka ihop socker och vatten till en sockerlag, sockret ska smälta och vätskan ska bli genomskinlig och lite sirapsaktig i konsistensen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i sockerlagen och låt smälta.

Vispa "Luftig visp" till ett fast skum, det tar en stund. När det är lagom fluffigt och sockerlagen har svalnat, rör ner den i fluffet.

Blanda till sist ner hallonen i smeten, häll den ovanpå kexblandningen och ställ kallt, gärna över natten.

Lossa tårtan från formen alternativt lyft ur plastfolien med tårtan, garnera med bär eller frukt och pudra över med florsocker.

Inga kommentarer: