söndag 5 augusti 2012

Macroner



Idag har jag provat att baka macroner, det var inte så väldans svårt som jag trodde, lite pillande och meckande såklart men det är ju det som är roligt! (om man har tid...) Och nej, de blev inte perfekt höga men ack så goda :)
Man ska kunna göra dem på två olika sätt, fransk maräng och italiensk maräng. Enligt en bakblogg jag läste så skulle varianten med den italienska marängen vara lättare att lyckas med, så här kommer receptet på den.

4 äggvitor (120 g) uppdelat i två bunkar
35 g ströocker

150 g fint mald mandel (finns i påse på t ex Coop)
150 g florsocker
ev karamellfärg

Sockerlag:
150 g strösocker
50 g vatten

Gör så här:
Sikta florsocker och blanda med den malda mandeln. Blanda med två av äggvitorna och rör ihop.
Vill du färga macronerna är det i mandelsmeten man tillsätter färgen, så gör det här i så fall.

Sockerlag: Blanda strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka tills lagen når cirka 120 grader. Rör inte i lagen, då kan den kristallisera sig.

Vispa de två återstående äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret (35 g) och fortsätt vispa till smeten blir blank.

Häll ner sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitesmeten. Fortsätt vispa tills smeten har svalnat.

Blanda äggsmeten med mandelsmeten. Rör "lagom" mycket, smeten kan bli platt om man rör för mycket eller spricka vid gräddningen om man har rört för lite...

Spritsa ut små kakor på bakplåtspapper, ungefär i storleken av en femkrona. Låt sedan de blivande kakorna stå på plåten i en timma och "stå till sig", detta för att minska risken att de spricker. En annan sak man kan göra för att minska sprickrisken är att banka plåten i bordet en gång, så att kakorna sätter sig.

Grädda  kakorna i nedre delen av ugnen, 160 grader i 10-14 minuter, beroende på storleken på dem.

När kakorna svalnat lägg fyllning på baksidan av en kaka, till exempel chokladtryffel eller smörkräm smaksatt med vad du tycker om, lägg på en annan kaka som lock och voilà! din macaron är klar! :)

Jag fyllde mina med vit chokladhallontryffel:

125 g vit choklad
2 msk grädde
½ dl hallon

Koka upp grädden i en liten kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar, lägg den i grädden och låt smälta ihop under omrörning. Mixa hallonen och blanda ner i chokladsmeten. Låt sedan smeten stelna i rumstemperatur eller en stund i kylskåpet.
Spritsa fyllningen på botten av en macaronkaka och lägg på den andra.

Smaksättningen på fyllningen kan varierar i det oändliga, det här var bara  ett exempel.

Man kan som sagt göra macarons på "fransk maräng" men det tänker jag prova en annan dag! Just detta recept med italiensk maräng har jag hittat på flera olika ställen som till exempel Bake my day, Hellosugar m fl.

Inga kommentarer: