tisdag 2 mars 2021

Aprikosbröd

Ljuvligt fluffiga och goda bröd med aprikoser och havregryn. Jag brukar baka ut dem i lite mer ovalare form.  

50 g jäst

5 dl vatten

½ dl olja

2 msk sirap eller honung

1 tsk salt

3 dl havregryn

20 torkade aprikoser (100 g)

10-11 dl vetemjöl special

 

Finhacka aprikoserna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 

grader. Lös upp jästen i vattnet. Häll i olja, sirap, salt och havregryn. Låt svälla några minuter.  Tillsätt aprikoshacket och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper från degbunkens kanter och låt jäsa 45 min – 1 timma. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar som formas till bullar och låt jäsa på plåt 30-40 minuter. Pensla med lite vatten och strö på lite havregryn. Grädda i ugn, 225 grader i ca 12 minuter och låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: