50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja
2 msk sirap eller honung
1 tsk salt
3 dl havregryn
20 torkade aprikoser (100 g)
10-11 dl vetemjöl special
Finhacka aprikoserna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet
till 37
grader. Lös upp jästen i vattnet. Häll i olja, sirap, salt och
havregryn. Låt svälla några minuter.
Tillsätt aprikoshacket och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig
tills den släpper från degbunkens kanter och låt jäsa 45 min – 1 timma. Knåda
degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar som formas till bullar och låt
jäsa på plåt 30-40 minuter. Pensla med lite vatten och strö på lite havregryn.
Grädda i ugn, 225 grader i ca 12 minuter och låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar