tisdag 2 mars 2021

Luftiga morotstekakor




5 dl vatten

1 dl olja

1 tsk salt

200 g rivna morötter

50 g jäst

½ dl ljus sirap

3 dl havregryn

3 dl dinkelmjöl

Ca 8-10 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i vattnet.  Blanda ner sirap, olja och salt. Rör ner rivna morötter, havregrynen och dinkelmjölet. Rör sist ner vetemjöl och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ur rundlar med en form, (pepparkaksform 10 cm använde jag). Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Grädda i ugn, 220 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: