5 dl vatten
1 dl olja
1 tsk salt
200 g rivna morötter
50 g jäst
½ dl ljus sirap
3 dl havregryn
3 dl dinkelmjöl
Ca 8-10 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och
lös upp jästen i vattnet. Blanda ner
sirap, olja och salt. Rör ner rivna morötter, havregrynen och dinkelmjölet. Rör
sist ner vetemjöl och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt
jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Kavla ut degen på mjölat
bakbord och ta ur rundlar med en form, (pepparkaksform 10 cm använde jag). Låt
jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Grädda i ugn, 220 grader ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar