16 st stora frallor
50 g jäst
6 dl vatten
3 msk rapsolja
1 tsk salt
120 g riven morot (ca 3 dl)
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl rågsikt
Garnering:
1 ägg
vallmofrön (eller andra frön)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen, rör tills jästen löst sig. Blanda ner rapsolja, salt, rivna morötter och grahamsmjöl i bunken och rör om. Blanda ner rågsikten, lite i taget, tills degen blir blank och släpper bunkens kanter. Knåda några minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 16 bitar och forma avlånga bröd och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag gjorde 15 på plåten i 3x5 och den sista fick bli en tekaka, det funkade det också!
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen 15-17 minuter. Låt svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar